329 poze   45597 vizite

3-Cateva criterii in achizitionare unui iepure

Care ar trebui să fie criteriile pentru achiziționarea iepurilor ?
Le putem discuta pe fiecare în parte..........
.
Criterii de achiziție
.
1. STAREA DE SĂNĂTATE și ÎNTREȚINERE
- întreținerea și sănătatea se observă destul de ușor, dacă blănița e strălucitoare, dacă iepurele e curat, dacă musculatura e bine dezvoltată, dacă are greutatea conformă cu vârsta ;
.
2. VACCINAȚI - cu parafa medicului și semnătura pe Certificat de origine ,
- dacă nu-l luați cu certificat ștampilat, nu puteți fi sigur că e vaccinat, doar pe vorbe ;
.
3. CALITATEA - PEDIGREE, ascendența atestată cu CERTIFICAT DE ORIGINE ...ștampilat de Asociația emitentă
- genealogia e foarte importantă - e un criteriu care face diferența la prețul animalului ;
.
4. CONFORMITATEA CU STANDARDUL RASEI - criteriu foarte important
- acest lucru se observă, fiecare știe ce urmărește să cumpere;
.
5. PERFORMANȚE OBȚINUTE...în concursuri, expoziții..- criteriu ce face diferența la preț .
- dacă a participat în concursuri și a fost evaluat, este o calitate demonstrată care face diferența la preț ;
.
6. TATUAȚI - se pot identifica oricând , pot participa la expoziții -
- fiind tatuați însemnă un plus important în evaluare ;

7. GREUTATEA și VÂRSTA - Este un criteriu care are o importanță deosebită - mai ales la pui și tineret - apreciere se poate face cu atât mai bine dacă iepurele este tatuat, deci i se poate determina vârsta - iar după vârsta lui trebuie să aibă o anumită greutate corespunzătoare vârstei și rasei respective .
.
8. PREȚUL - este important, prețul îmglobează toate celorlalte aspecte prezentate, dacă aspectele cum sunt sănătatea, vaccinurile, performanțele obținute, genealogia - sunt satisfăcute atunci și prețul va fi pe măsură .
Însemnă că vă orientați după calitate .

Criteriile orientative pentru stabilirea varstei iepurilor de casa sunt mai putin concludente fata de cele exeistente la alte specii. Ghidandu-me dupa dinti si alte semne, aceste criterii satisfac, totusi, cerintele.

Aprecierea varstei dupa dinti

Schimbarea dintilor de lapte (caduci) cu dinti permanenti se face timpuriu. Dintii caduci (schimbatori) sunt numai cei 2 incisivi superiori secundari si premolari ; ei sunt de culoare mai deschisa decat dintii permanenti.
Dupa cateva zile de la nastere apar incisivii care-i inlocuiesc pe cei caduci. La aceasta varsta sunt 6 incisivi superiori asezati pe 3 randuri, spate in spate, cei dinurma asteptand caderea celor din mijloc, pentru a le lua locul.
La 18 zile apar premolarii permanenti care-i imping si le iau locul celor caduci: 3 superiori si 2 inferiori, de fiecare maxilar.
La 20 de zile ies molarii: 3 superiori si 3 inferiori pe fiecare maxilar, care la 30 de zile ajung la nivel.
Cresterea incisivilor principali are loc tot timpul vietii. Tocirea lor se face prin roaderea furajelor tari: graunte, ramuri, coaja copacilor sau unele obiecte din lemn. Forma suprafetei de tocire este ovala in tinerete si devine rotunda odata cu inaintarea in varsta. Lungimea incisivilor creste, de asemenea, odata cu varsta.
Culoarea incisivilor se inchide pe masura ce trece timpul, fiind alb-galbuie la tineret si galbena inchis spre bruna la iepurii in varsta.
Santul median, care exista numai la incisivii superiori ,se adanceste odata cu inaintarea in varsta, largindu-se si umplandu-se cu tartru.
Curbura incisivilor, mai accentuata la cei 3 superiori, se destinde odata cu varsta, forma de arc de cerc devine ovala si apoi ascutita, cu un unghi de la an la an mai mic.

Aprecierea varstei dupa alte indicii

Puii la nastere au pleoapele lipite, iar la 8-10 zile se dezlipesc si dupa aceea puii incep sa vada.
La nastere sunt fara par, la 6 zile se observa cresterea parului, care la 3 saptamani acopera bine corpul.
Puii se hranesc timp de 3 saptamani numai cu lapte, dupa care ies din cuib si consuma nutret din hrana mamei.
La 2 luni are loc prima naparlire.
La 3 luni apare instinctul genezic si la 4-5 luni sunt dezvoltate organele sexuale, la mascul testiculele migrand din cavitatea palviana in scrotum.
Oasele lungi cresc pana la varsta de un an. In tot acest timp, distanta intre oasele lungi ale membrelor, in special la genunchi si graset, se percepe cu usurinta, permitand delimitarea capetelor cu degetul, ceea ce se face mai greu dupa aceasta varsta.
UNGHIILE la iepurii tineri sunt scurte, subtiri, elastice si ascutite ; odata cu inaintarea in varsta se ingroasa si devin cornoase, tari, curbate si cu varful bont. Culoarea unghiilor se inchide odata cu varsta, pe suprafata lor apar valuri circulare de corn, indicand perioadele de gestatie sau de hranire deficitara, asemenator cercurilor observate pe coarnele ovinelor sau taurinelor in situatii asemanatoare.
Toate aceste criterii privitoare la varsta iepurilor de casa sunt orientative. Ele sunt in functie de sortimentele de furajare folosite, modul de preparare a hranei, precum si de conditiile in care sunt crescuti.
In crescatoriile bine organizate, iepurii sunt individualizati (prin tatuaj la ureche sau cu crotalii numerotate), tinandu-se evidenta datei de nastere fiecaruia. Consultand aceasta evidenta, putem sti cu exactitate varsta iepurilor de casa din crescatoria respectiva



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.